Vårtal och predikan

Ikväll är det då dags för mig att göra debut som vårtalare. Först vill jag tacka för alla de goda tips ni gett mig här på bloggen. Vårtalet kommer att läggas upp enligt följande: Jag börjar lite lättsamt med att adressera traditioner som vi har, men som är fullständigt obegripliga. Dopp i grytan är en sådan tradition som vi håller liv i trots att bara en marginell del av de julfirande tycker det är gott. Vårtalet är en liknande tradition som vi tydligen bara måste hålla liv i trots att ingen lyssnar. Sedan säger jag lite sentimentala saker om hur vackert det är i naturen så här års när allt som verkat dött plötsligt får liv. År efter år, generation efter generation håller skapelsens processer på. Detta gör att vi borde fyllas av respekt och inse att vi inte är universums centrum, vilket annars är vår tids stora vanföreställning. Naturens kretslopp fortsätter vare sig vi lever eller dör – vi får bara vara med och utgöra en liten del av en större helhet. Kanske Valborgsmässofirandet kan hjälpa oss att inse det. Slutligen uttrycker jag en stor beundran för de människor som har så stark tro att man tror att allt detta vackra enbart är en produkt av kemiska processer oberoende av en konstnär som tänkt och ligger bakom dessa processer. Oavsett grad av tro kan vi ändå alla hysa beundran över naturens stora under och utbringa ett fyrfaldigt leve. Typ så, lägger jag upp det. Kom gärna till brasan vid Östra Ryds kyrka ikväll 20:30 och var ett moraliskt stöd!!

På söndag är det dags att avsluta predikandet utifrån Jakobsbrevet. Jag kommer att tala om vikten av att inte vara högmodiga och räkna bort Gud som en faktor i våra liv. Jakob skriver bl.a. om att vi inte ska vara så självsäkra när vi gör upp våra framtidsplaner eftersom vi inte vet någonting om vår framtid – inte ens om den tid som ligger allra närmast. Istället bör vi räkna in Gud som en faktor i alla livets omständigheter. “Får någon av er lida skall han be; är någon glad skall han sjunga glädjepsalmer.” (Jak 5:13)

Befinner mig också just nu i Gardells bok “Om Jesus”, och återkommer inom kort med några tankar kring den boken. Jag hoppas att vi ses ikväll – annars återkommer jag igen om ett par dagar här på bloggen!

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu