Hur läser vi Bibeln?

Bibeln är som bekant en samling av olika böcker. Dessa böcker är i sin tur skrivna i olika genrer såsom poesi, historia och brev. På 1200-talet delades alla dessa böcker in i kapitel och först på 1500-talet lär den första versindelningen ha dykt upp. (Har inte researchat detta jättenoga, men min poäng är att denna uppdelning kom långt senare och inte fanns i originalskrifterna.) Denna kapitel- och versindelning har gjort det väldigt smidigt och enkelt att hitta i denna bok. Frågan är dock om inte de negativa effekterna av denna uppdelning överväger den positiva “hitta mina favoritställen snabbt”-funktionen.

Vad jag menar är att denna kapitel- och versindelning gjort att vi läser Bibeln som om den är uppbyggd av verser, istället för att se den uppbyggd av hela böcker med specifika strukturer och budskap. Det faktum att vi kommit att läsa t.ex. evangelierna fragmentariskt har gjort att vi missar tydliga poänger och budskap i de fyra olika evangelierna. Istället söker vi våra egna poänger och budskap när vi väljer och blandar favoritsammanhang i de olika framställningarna av vad Jesus gjorde och lärde. Den typen av läsning passar ju också i vår tid där man helst ska hinna läsa två verser på toa innan jobbet. Att man då i vår individualistiska tid också själv får välja vad man får läsa är ju alldeles utmärkt. Men jag tror att vi bedrar oss om vi tror att den typen av läsning överhuvudtaget ger någonting.

Under sommaren har jag försökt att göra mig fri från den här fragmentariska läsningen och läst Johannesevangeliet som en helhet. Jag har blivit överraskad. “Jaha, står den här versen i det här sammanhanget!” Helt plötsligt får jag en helt annan förståelse för vad en vers faktiskt betyder. Inte sällan något annat än vad den blir stående för sig själv i ett specifikt kyrkligt sammanhang där man tolkar si eller så.

Nu är jag pastor och förväntas vara lite av expert på detta med Bibeln och teologi. Men när även jag överraskas av hur annorlunda Bibeln ter sig när man läser dess böcker som helhet istället för enskilda inspirerande verser, inser jag hur förödande denna kapitel- och versindelning varit – OCH ÄR – för min egen bibelläsning. Mitt tips till dig är att läsa en bok eller ett brev och tänka bort kapitel och verser – jag garanterar att det blir en omvälvande upplevelse. Den Jesus som evangelieförfattarna mejslar fram, var och en för sig, är också ständigt överraskande. Prova själv!

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu