Adventstonen 18: Tobias Åberg

Anton om Tobias: Tobias, eller Tobbe, kom jag i kontakt med under studietiden i Örebro. Efter avslutade studier hamnade han i Korskyrkan, Norrköping, där han arbetar som pastor. Det är i första hand efter studierna, som kollegor, som vi utvecklat en vänskap. Jag är glad att ha någon i närheten att ventilera predikoångest och annat mer och mindre viktigt med. Tobbe lever sitt liv tillsammans med sin mycket sympatiska fru Linnea och befinner sig i skrivande stund mitt i en flytt. Jag känner mig därför hedrad över att Tobbe tog sig tid att slå an en ton här idag. När det nu verkligen närmar sig är det också roligt att han slår an ett julrelaterat tema. Varsågoda!

Adventstonen 18

Att söka en stjärna!

Jag vill redan nu flytta blicken framåt, till tiden efter julhelgen, närmare bestämt till berättelsen om de tre visa männen som kom för att hylla det nyfödda barnet i krubban. Jag har nämligen funnit föregångaren till tv-såpan ”IDOL”. Ok, det kanske är att ta i lite men visst ser även ni likheterna mellan idoljuryn och de tre visa männen?

Inte?

Jag ska försöka förklara.

 

För det första söker de en stjärna, med lite olika förutsättningar och sammanhang men ändå. Juryn söker efter en blivande artist som ska slå igenom. De har uttagningar och auditions dit mängder av människor söker sig. För alla vill ju bli en stjärna.

 

De visa männen söker också en stjärna. Eller i alla fall följer de en. Jag vet, liknelsen haltar lite redan här men fortsätt läsa ändå. Alla bra liknelser haltar väl?!

 

För det andra så vet de vad de letar efter. Bibelns visa män visste att när ett sådant spektakulärt tecken som en stark stjärna syntes hade en betydelsefull person fötts. De var mycket pålästa och visste vad de letade efter. Idoljuryn är på samma sätt väldigt påläst och vet vad de söker efter. De har stor erfarenhet av att hitta personer som kan bli artister, de vet vad det innebär.

 

För det tredje. Stjärna blir den som gör något som andra inte klarar. En stjärna i programmet ”Idol” gör ju faktiskt något som vi andra inte klarar av, något som är unikt. Och för att bli stjärna måste man vara unik, skilja sig från mängden, göra något som ingen annan kan.

 

Den stjärna som de visa männen fann var Jesus Kristus, Gud själv. Och så här i efterhand vet vi att Jesus gjorde något som ingen annan kunde göra, nämligen öppnade vägen till Gud så att vi människor kan bli upprättade och hela igen. Är någon en stjärna så är det väl Jesus?!

 

För det fjärde. De blir så väldigt glada när de finner det de söker. Idoljuryn applåderar och gråter av glädje när deras artister sjunger och vi kan läsa att de visa männen föll ner på knä och var uppriktigt glada. De visste vad den betydde och vad den stod för. De visste att det här var starten på något nytt.

 

Visst finns det likheter!

 

Den kristna kyrkan bekänner sig till Jesus Kristus, den största av alla stjärnan. Hur vet vi vem Jesus är? Hur lär vi känna honom? Genom att läsa och höra Guds ord – bibeln. Bibelkunskapen idag är skrämmande liten i vårt land. Kristendomsundervisning tas bort, man läser inte bibeln i hemmen, färre och färre går i kyrkan osv. Även i kristna församlingar märks att man läser bibeln mindre. Det är lite konstigt med tanke på vad vi som gemenskap bekänner oss till.

 

För att lära känna Jesus bättre tror jag att det bästa sättet är att läsa bibeln och studera den. En del förväntar sig att pastorn eller någon annan som predikar ska läsa bibeln åt en och sedan även förklara vad som står och vad det betyder. Många har slutat att själva läsa och söka, man lämnar det till andra.

 

Genom att läsa bibeln kan vi bättre förstå det som de tre visa männen förstod, vem det var som föddes i stallet. På samma sätt kan vi också förstå vad det innebär för dig och mig.

 

När vi läser Guds ord kan vi förstå vilken stjärna vi ska följa, nämligen Jesus Kristus!

 

Jag vill uppmuntra dig att läsa din bibel! De visa männen drog en slutsats av sin kunskap och den lysande stjärnan. De förstod vad det innebar. Och deras reaktion blev att givetvis måste vi gå till honom och hylla honom på ett rätt sätt. De gav dyrbara gåvor.

 

När du och jag drar slutsatser av vår kunskap om Jesus Kristus blir de också handling. Kyrkan är ett resultat av att människor förstått vem Jesus är och vad han gjort och genom att hänge sig till denna gemenskap ger människor gåvor till honom. Men den bästa gåvan Jesus vill ha är våra liv. Det är det som Jesus önskar sig i julklapp snarare än guld, rökelse och myrra.

 

Men visst finns det också en stor skillnad på de båda stjärnorna. Vad pekar idolstjärnan på? Det är någon som har klarat av den stora pressen och förväntningarna som det ställs på någon som vill bli artist och känd. De har fått utstå utvärderingar av det de gör vecka efter vecka, verkligen bedömts utifrån vad de gör. Och så ska det ju vara just den branschen, det är ju det som det handlar om, att prestera.

 

Men kungen som stjärnan över Betlehem stannade över kom med ett annat budskap, nämligen att inget av det vi gör kan ställa i ordning vår relation med Gud. Stjärnan i Betlehem visar oss att om vi skulle bli utvärderade vecka efter vecka så skulle ingen hålla måttet, vi skulle alla röstas ur programmet.

Istället pekar stjärnan i Betlehem på att vi måste inse att vi är chanslösa i oss själva, vi behöver Jesus för att vår relation med Gud ska bli hel och upprättad igen.

Betlehems stjärna, Jesus Kristus, är den enda stjärnan vi som människor behöver. Allt annat bleknar och blir obetydligt i jämförelse, även vinnaren av Idol 2009.

 

God Jul!

 

One Response to “Adventstonen 18: Tobias Åberg”

  1. tirana says:

    Vi skulle alla röstas ur programmet…..
    Vi behöver nog alla fokusera lite på nåden under julen. Vi klarar det inte själva, håller inte måttet.
    Tack för JESUSBARNET!

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu