Adventstonen 23: Jenny Peterson

Anton om Jenny: Sara och jag betraktar Jenny och hennes man Krister som mycket goda vänner. De bor numera i Åbytorp, utanför Kumla, med sina två barn. Då jag inte hade några systrar i Örebro under mina studieår där, blev Jenny ett systerssubstitut. Vi hamnade i samma klass/basgrupp och vi kom att utveckla en väldigt rak, ärlig men ändå varm relation. Både Jenny och Krister arbetar på Götabro som lärare på några olika bibelkurser som erbjuds där. Jenny är också en mycket begåvad predikant som jag varmt kan rekommendera. Jag är väldigt glad över att jag till slut lyckades övertala henne att slå an ton här. Kanske inbillar hon sig att hon slår Anton, för det tror jag att hon gärna har velat göra många gånger. Oavsett motiven bakom att hon till slut bejakade inbjudan, är hennes ton angelägen och skarp. Varsågoda så här da’n före doppareda’n!

Adventstonen 23

För några dagar sedan var jag inne i en inredningsbutik och lade märke till en julkrubba som var väldigt prålig, full med silver och glitter. Jesus barnet låg i en lyxig barnvagga och allting strålade vackert och överflödigt. När jag såg julkrubban mindes jag ett samtal över en något enklare julkrubba. Mina barn lekte med vår julkrubba och Klara 2½ år frågade lilla Jesus barnet: ”Är du bajsnödig, lilla Jesus?” Hennes storebror Emil 4½ år säger: ”Så där kan man inte säga!” och föreslår istället: ”Ska vi be för ungen (Jesus)?”

 

Även om jag smålog åt deras lilla konversation slog det mig att så här absurt var det ju faktiskt när Jesus kom till jorden. Han kom inte med makt och härlighet, han kom inte i lyx och överflöd. Han kom som en liten bajsnödig unge som var i behov av omsorg och förböner. Världens Frälsare – Gud själv – gör en entré till denna värld som är väldigt anmärkningsvärd. Min pappa som inte är bekännande kristen uttryckte för ett tag sedan: ”Kunde Gud inte ha gjort det lite mer begripligt att tro på?”

 

Kyrkan (vi) har ibland en benägenhet att vilja finputsa evangeliet. Anpassa det så att det blir lite mer begripligt. Lite mer status. Lite mer silver och lyx. Lite mindre chockerande. Men faktum är att evangeliet är radikalt annorlunda. Redan vid Jesu födsel visar det sig. Guds rikes ankomst till denna värld är allt annat än glamorös, i och för sig var det ju en änglakör med i bilden, men ändå…

 

Paulus skriver att evangeliet är en dårskap för dem som inte tror. Jag kan ibland undra var dårskapen finns idag? Vilket evangelium presenterar vi idag? Det välanpassade, glittriga, tillrättalagda eller det evangelium som Jesus kom med? Denna jul vill jag utmana dig att se på Jesus på nytt! Försök se förbi den välanpassade ”kyrko-Jesus” och se evangeliernas Jesus och ställ dig frågan: Vad innebär det att följa honom?

 

Som Fadern har sänt mig sänder jag er…

 

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu