Jag passar inte in – hur ska jag rösta?

Det har väl knappast undgått någon att det är riksdagsval i höst. Förut har jag varit noga med att rösta efter den ideologi som driver partierna. Nu röstar jag mer efter person, oavsett partifärg, som jag har störst förtroende för (eller snarare är minst skeptisk till). Trots denna förskjutning i mitt sätt att avgöra hur jag ska rösta gjorde jag ett av alla dessa valtest som erbjuds på varje nyhetssajt värd namnet. Jag gjorde den här på Aftonbladet. Efteråt fick man se på en karta var man befann sig. Kartan bestod av fyra fält, där den vågräta avgränsaren indikerade om man var s.k. “socioekonomisk” vänster eller höger. Den lodräta avgränsaren indikerade om man var progressiv eller konservativ. Jag hamnade i fältet “socioekonomisk höger” och “progressiv”. Enligt detta test finns inget parti som motsvarade mina preferenser, vilket inte var särskilt förvånande.

Om man ska tro vad politikerna själva säger är valet väldigt viktigt och avgörande för Sveriges framtid. Jag tror inte att valet är särskilt viktigt, även om jag med största sannolikhet kommer att masa mig iväg till vallokalen och utnyttja min röst. Oavsett vilka politiker som “vinner” och får sitta i regeringsställning så fattar man ungefär samma beslut. Skillnaden mellan blocken och partierna är inte så stora när det väl kommer till praktisk och konkret handling. Ibland frågar jag mig om inte hela det politiska systemet med dess partier och utspel i olika sakfrågor i mångt och mycket är ett spel för galleriet, där det egentligen till störst del handlar om människors personliga maktambitioner och vilja att synas och bekräftas. Det handlar också om vilka ansikten vi ska behöva stå ut med att se i TV de närmaste fyra åren, vilket i sig kan vara ett skäl att lägga en röst.

Just därför undrar jag om man egentligen ska rösta och på det sättet legitimisera avarterna i det rådande systemet. Om man ska rösta – hur ska man ta ställning på bästa sätt? Är parti eller person viktigast?

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu