Gyllene regeln – fast tvärtom!

Som jag skrev i föregående inlägg ska jag till Frizon i veckan. På lördag ska jag prata om Bergspredikan. Bergspredikans etiska budskap sammanfattas i slutet av Jesus med det som kommit att kallas “gyllene regeln”. Vi är många, tror jag, som bekänner oss till denna regel som ett rättesnöre.

Men jag tror inte att det är sant. Jag misstänker att vi allt som oftast tolkar denna kärna i Jesus undervisning som att den lydde så här:

“Allt vad ni inte vill att människorna ska göra mot er, det ska ni heller inte göra mot dem.”

Om det är så vi ser på det blir efterföljelse något passivt. En sådan efterföljelse märks inte, och kommer aldrig utgöra något hot mot rådande ordningar av våld och orättvisor. Den handlar om att låta bli en massa saker, men det är knappast vad som kännetecknade Jesus och det är heller inte det han säger:

“Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem.”

Jesus säger inte “låt bli!”, utan “gör!”. Först genom aktiv efterföljelse kan Guds kärlek bli synlig; makterna skulle bäva och orättvisa ordningar omstörtas. Så sprängs sociala gränser, och Guds rike tar form mitt i världen. Så sätts Guds revolution – som är revolutionerande annorlunda – i verket. Den vill jag vara en del av.

2 Responses to “Gyllene regeln – fast tvärtom!”

  1. Daniel Ringkvist says:

    Jag undrar vad det är för likhet mellan Indien och en kort kjol?

  2. Anton Fagerstedt says:

    Daniel; du får kolla under rätt bloggpost då.

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu