Länsstyrelsens krig mot kyrkorna?

Vid årsskiftet slogs Svenska Kyrkans församlingar i Gårdeby, Västra Husby och Östra Ryd ihop. Det namn som den nybildade församlingen själva ville ha var Aspvedens församling. Aspveden var namnet på den kommun som bildades 1952, genom en sammanslagning av landskommunerna Östra Ryd, Gårdeby och Västra Husby. (Aspvedens kommun uppgick sedan i Söderköpings kommun 1971.) Nu sa dock länsstyrelsen bestämt nej till detta, och församlingen tog namnet “Östra Ryds församling”, trots att den även innefattar Gårdeby och Västra Husby.

Som om detta inte vore nog verkar länsstyrelsen nu också vara på krigsstigen mot frikyrkorna i länet. Häromdagen fick jag ett brev från Länsstyrelsen i Östergötland där de lät meddela att vi inte längre får kalla vårt kapell för “Betania”. Församlingen får gärna heta Betaniaförsamlingen, men att en geografisk plats kallas Betania “överensstämmer inte med omgivande kultur och miljö”, hävdar man. Fr.o.m. 1/1 2012 måste kapellet heta något annat som är “i linje med det geografiska läget och dess ortsnamn”. Trots att kapellet stått här och hetat Betania sedan 1920-talet, och att alla i samhället vet vad “Betania” är, står vi alltså inför fullbordat faktum. Vi kan visserligen överklaga till Kammarrätten, men det kräver både tid och energi. Dessutom vet vi inte om vi får rätt. Vi får gärna komma med eget förslag på annat namn, men Länsstyrelsens två förslag är “Källösakyrkan” och “Fridlundakyrkan”. Poängen är att kyrkan ska heta något med anknytning till dess geografiska läge. Själv tycker jag förslagen är sådär…

Det är verkligen irriterande när myndigheter lägger näsan i blöt på detta sätt – det känns småaktigt. I ljuset av det som hände med Svenska Kyrkan på orten kan man nästan ana en konspiration mot kyrkor och samfund. På söndag har vi församlingsmöte då vi ska samtala om detta och ta ställning till om vi ska driva process i ärendet, eller om vi ser det som en möjlighet att faktiskt byta ut ett namn som kanske inte är helt i linje med den tid vi lever i. Hur många vet egentligen vad ordet “betania” har för ursprung och står för? Det är tur att det äntligen blivit april och ljusare ute – det gör att man kan ta detta förmyndarsamhälles klåfingrighet med jämnmod…

4 Responses to “Länsstyrelsens krig mot kyrkorna?”

  1. Jonas Lundström says:

    Sjukt. Låt dom tycka vad dom vill säger jag. Strunta i dom, och processa inte. Fortsätt kalla kapellet Betania och vägra ta skit. Men det är bara mina tankar, förstås.

  2. Jonas Lundström says:

    :)

  3. Jonas Lundström says:

    (Du överträffar dig själv för varje år som går!)

    På liknande tema: http://www.jlundstrom.se/?p=2063

  4. Daniel Ringkvist says:

    Det finns många som ligger pyrt till. Livets ord, Agape, Vineyard, Immanuelskyrkan, Sion, Arken, eller varför inte Lutherska bekännelsekyrkan som jag själv besökte för en tid sedan.
    Håller fullständigt med om att Länsstyrelsens beslut är vansinnigt men ibland är det nog nyttigt att fundera på vad vi kallar våra kyrkor.

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu