Prövningens tid är här – så slutar Allsvenskan 2011

Idag börjar allsvenskan på allvar. Mitt älskade IFK Norrköping är tillbaka i den svenska fotbollens finrum, och den stora frågan är nu om vi lyckas etablera oss i Allsvenskan eller om det blir en repris på 2008 då det blev degradering till Superettan direkt. Jag vill så gärna tro att man nu har ett lag som håller, men jag är väldigt luttrad; det kan gå helt fel. I den bästa av världar kommer allsvenskan 2011 sluta med en toppkvartett bestående av IFK Norrköping, IFK Göteborg, Malmö FF och AIK. Fyra klassiska lag om man tittar på den allsvenska maratontabellen, och ordningen skulle då vara återställd. I botten skulle, i idealvärlden, Örebro få tampas med Gefle, Häcken och Trelleborg. Så kommer det dock inte att bli. Så här kommer antagligen tabellen se ut efter 30 spelade omgångar. Jag tror att det kommer att utkristallisera sig till en tabell med fyra grupper à fyra lag (fyra i toppen, fyra i mitten övre halvan, fyra i mitten undre halvan och fyra i botten):

1. HELSINGBORG (nära senast, lite deras tur)
2. ELFSBORG (det bästa laget, men får som vanligt inte till det)
3. MALMÖ (regerande mästarna orkar inte riktigt hela vägen)
4. GÖTEBORG (kommer att göra en bra säsong i år)

5. ÖREBRO (lyckas bra, men inte så bra som 2010)
6. AIK (slipper att spela med kniven mot strupen i år)
7. SYRIANSKA (nykomling som värvat friskt – åker ur 2012)
8. KALMAR (ett stabilt allsvenskt mittenlag)

9. DJURGÅRDEN (blir bara tvåa i Stockholm)
10. MJÄLLBY (sjunker sakta mot undergång – 2012 åker de ur)
11. NORRKÖPING (Realistiskt men ändå optimistiskt – kan det gå ännu bättre?????)
12. HÄCKEN (De har gjort det bra de senaste åren, och hänger kvar i år också)

13. HALMSTAD (lyckas med nödrop undvika kval)
14. TRELLEBORG (får kvala, och förlorar kvalet mot Åtvidaberg från Superettan)
15. GAIS (förlorar sin kvalplats i sista omgången – börjar en tröstlös vandring i Superettan 2012)
16. GEFLE (hela fotbollssverige suckar “äntligen” när man blir av med den mest anonyma och tråkiga klubben i Allsvenskan)

Så kommer det att gå, tror jag. Jag är oerhört glad om Norrköping klarar den spådda elfte-platsen – vi har många sömnlösa nätter kvar till dess. Om vi bara håller oss kvar första året kan vi börja sikta högre nästa år!

5 Responses to “Prövningens tid är här – så slutar Allsvenskan 2011”

  1. Rikard Edefors says:

    Din analys stämmer inte riktigt. Här kommer min i sammandrag.
    Vinnare kan bli HIF. Men troligare Elfsborg som faktiskt får till det när allt kommer kring. Malmö kommer ha det svårt. Tränarbyte i säsongen och surt gnäll i en bred och duktig trupp där alla vill fram när laget halkar efter i serien kommer ta död på alla guldchanser. Göteborg… ja, kanske topp fyra. ÖSK kommer göra en minst lika bra säsong som sist. I år kommer det inte var 15 poäng till seriesegern när det närmar sig slutet. Inte guld, men topp tre. För hjärtelaget ÖSK känns det som att det är nu eller aldrig. Vi har i år att ställa upp med ett riktigt bra försvar och målvakt, allsvenskans bästa mittfält och ett mycket lovande anfall. Eller åtminstone fram till sommaren. Sen kan både försvar och anfall kollapsa. Som sagt så här bra har det aldrig sett ut före säsong. T.om. Bajen har ju lyckats ta guld en gång. Så varför inte vi också….
    Norrköping får ev kvala. Ni åker inte ur hur som helst. Ur åker GAIS och Syrianska. GAIS, helt enkelt för att det ligger i deras natur att åka jojo. Syrianska har värvat fint men har inte organisationen som krävs för att överleva. Passion är tyvärr inte allt när det handlar om fotboll. Mjällby och Djurgården kommer ha ett jobbigt år. Mjällby riskerar vara ett av tre lag i botten. Men som du skrev. De åker ur någon av de kommande säsongerna. När det kommer till övriga lag så kommer de traska tröstlöst i ingenmansland.

    Vi har inget jävla SM-Guld!
    Och vi har inget jävla cupen-guld!
    Vi har ingen vinnartradition!
    Men vi har stolthet, hjärta och passion!

  2. Anton says:

    Rikard; tycker inte att du är så långt borta från mitt tips. Ge mig en tabell så kan vi jämföra. Elfsborg kommer inte att lyckas – Magnus Haglund är ingen vinnare. Jag tror inte heller att ÖSK kommer ha 15 poäng upp till toppen, men det kommer vara fler lag med i racet. Jag tror att de får ungefär lika många poäng som förra året, men det kommer överhuvudtaget inte vara så mycket “alla slår alla” som förra året då det förklarar ÖSK:s tredje plats trots 10 (!!) förluster. Man ska inte kunna komma trea och ändå förlora var tredje match (2009 hade ingen i topp sju förlorat så mycket, 2008 ingen i topp 5).

    För Pekings del var det viktigt med en trepoängare igår, i en riktig riv- och slitmatch. Sådana matcher, där karaktär behövs, har IFK inte kunnat vinna tidigare men kanske är det ett gott omen. Håller försiktigt fast vid mitt tips.

    Men, Rikard och alla ni andra som tycker att detta är viktigt: Ge mig tabeller så kan vi efter 30 omgångar se vem som var närmast!

  3. Rikard Edefors says:

    Kanske så här då… (observera de tre grupperingarna topp, mitten, botten)
    1. Elfsborg
    2. Örebro
    3. Helsingborg
    4. Göteborg
    5. Malmö

    6. Häcken
    7. AIK
    8. Kalmar
    9. Halmstad
    10. Trelleborg

    11. Djurgården
    12. Mjällby
    13. Norrköping
    14. Gefle
    15. GAIS
    16. Syrianska

  4. Anton Fagerstedt says:

    Rikard; det var inte stor skillnad mellan våra tabeller på det stora hela.

    Vår topp åtta och botten åtta innehåller samma lag, sånär som på Syrianska och Häcken som vi bytt plats på. Trodde att Syrianskas passion skulle ge en kanonstart mot Gefle och många poäng i början av serien – det verkar dock ha sett lite halvtrögt ut i Södertälje, så kanske har du rätt i att de floppar (låt oss hoppas det).

    Jag tror dina stora överskattningar ligger i Häcken och Halmstad, och i viss mån Örebro. Tror trots allt att du underskattar Syrianska. Annars har jag inte mycket att anmärka på ditt tips…

  5. Micke says:

    Kul att du bloggar igen.

    Alltså, jag är inte mycket för att tippa tabeller men gillar att läsa andras tips.
    Är alltid optimistisk när det gäller IFK. Men det känns som vi har misslyckats så länge med att visa Sverige och Europa att vi egentligen är en av de största :-)

    Känns alltid förnedrande när lag som örebro, halmstad, trelleborg, mjällby, gais, syrianska, häcken och inte tala om gefle osv…. tippas komma före oss. Världen är upp och ner.

    Men otroligt skönt att vara tillbaka i allsvenskan. Allt är sig likt, vi förlorar borta mot en bonkagäng som Gefle men vi spöar gnaget hemma alla dagar i veckan.

    Måtte vi hålla oss kvar!

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu