“Insieme 1992″; tragikomiken definierad

I dessa tider pratas och skrivs det mycket om melodifestivalen. Inte minst delar en viss Björn Ranelid,  med sina rullande “r”, folk i två läger; för eller mot “Rrrranelid – detta oonderrr; detta mirrrrakel”. I onsdags kväll var jag på Draget – en sorts fritidsgårdsliknande verksamhet som vår församling bedriver för mellanstadiebarn – och lyckade reta gallfeber på många genom att hävda att Ranelid och Thorsten Flinck står för det bästa i årets tävling. Om jag menar det eller inte låter jag vara osagt.

Efter snart fyllda 34 år har jag sett det mesta i det spektakel som melodifestivalen och Eurovision Song Contest (ESC) utgör. De flesta av segrarna har varit mediokra, i mitt tycke. Men några av de vinnande låtarna i ESC sticker ut som riktigt bra. Johnny Logans båda segrar på 80-talet med “What’s another year” och “Hold me now” är odödliga klassiker. Men frågan är ändå inte om segraren från 1990 är min personliga favorit; Toto Cutugnos “Insieme 1992″, tävlandes för Italien.

I ljuset av historien framstår dock denna sång som makabert tragikomisk. Titeln betyder Tillsammans 1992 och handlar om en dröm om ett enat Europa i fred 1992. Om 1992 kan sägas mycket, men inte att det kom att bli ett år av fred och försoning i ett enat Europa – tvärtom. Det jugoslaviska inbördeskriget rasade och hade många år kvar innan fred kunde slutas. Till det än mer absurda var själva platsen där Insieme 1992 vann; Zagreb, den kroatiska huvudstaden där man 1992 minst av alla platser på jorden kunde ana det som Toto Cutugno sjunger om med sin raspiga italienska stämma.

YouTube Preview Image

3 Responses to ““Insieme 1992″; tragikomiken definierad”

  1. Daniel Ringkvist says:

    Det är för mig en gåta att detta musikspektakel kan uppröra och engagera så många människor. Finner det helt ointressant. Men till och med den framstående reportern Janne Josefsson har nu insett allvaret och börjat rota i detta. Vart ska det sluta? Tänk om Crister Björkman tvingas avgå? Festivalen är i fara, undrar om svenska folket förstår allvaret. Greklandskrisen känns ju som en bagatell i jämförelse…

  2. gutte says:

    Detta dravel till spektakel, förstår inte hur många som går på eländet.

  3. Klara says:

    En av alla fördelar med att bo i utlandet är att man slipper bli indragen i hysterin!

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu