Ett sabbat kontrollbehov

Jag håller just nu på att predika igenom de tio budorden och jag fascineras över att dessa principer – som enligt Bibelns berättelse gavs åt ett nyss befriat slavfolk på vandring i öknen för drygt 3500 år sedan – är så relevanta än idag. På söndag kommer jag att dela några tankar kring sabbatsbudet, d.v.s. budet om att vila en dag i veckan.

Jag kommer att lyfta fram detta utifrån vår vilja att ha full kontroll på allt. Inte minst i vår kultur tror vi oss kunna kontrollera bort allt som inte är önskvärt och garderar oss ständigt mot osäkerhet och det vi inte kan kontrollera. Detta kontrollbehov, menar jag, förslavar oss och vi behöver lära oss det som sabbatsbudet faktiskt kan lära oss. Jesus säger att vi inte ska göra oss några bekymmer för morgondagen eftersom “varje dag har nog av sin egen plåga” (Matt 6).

Genom att börja fira sabbat eller vilodag tillämpar vi i praktiken tron på att Gud är Gud och inte jag. Världen går inte under för att jag är ledig. Så här formulerar sig teologerna Hauerwas och Willimon om sabbatsbudet i boken “Sanningen om Gud”:

Att hålla sabbaten är en fråga om tillit, på förtröstan att Gud styr den här världen och att vi därför inte måste arbeta hela tiden för att allt ska bli bra till slut. Gud välkomnar våra ansträngningar, men våra bidrag till skapelsen har sina begränsningar. […] Till skillnad från den grekiske guden Atlas behöver vi inte bära världen på våra axlar. I likhet med Gud kan vi stanna hemma från kontoret för en dags vila i förvissningen att världen inte kommer att gå åt helvete bara för att vi vilar. (Sanningen om Gud, 2003, s 66)

Jag tror att vårt samhälle behöver ta till oss glädjebudet om att vi blivit befriade från de ekorrhjul av habegär och kontrollbehov som håller oss fångna. Vilodagen är en oerhört revolutionär gåva som kyrkan fått i kampen mot dessa makter!

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu