Gräsänkling och frågetecken inför er tystnad

Har precis vinkat av min älskade hustru och våra fem barn som åkt till barnens mormor och morfar. Det blir tomt här några dagar. Oftast är det jag som åker i väg, men nu är det jag som blir lämnad kvar. Tur att jag får lite social stimulans framåt kvällen genom mitt jobb. Vi har vår näst sista träff med ett gäng som under hösten studerat bergspredikan.

Noterar att ingen kommenterat frågan i mitt föregående inlägg. Har medvetet valt att inte uppdatera eftersom jag tycker att den fråga jag ställde är en väldigt viktig ödesfråga när det gäller den kristna församlingens framtid som ett verkligt tydligt alternativt sätt att leva. För att det ska vara möjligt krävs att vi är rotade i den alternativa berättelse som vi ofta säger är så viktig. Samtidigt vet jag att många av er som läser har något att säga i frågan. Jag vet inte hur jag ska tolka er tystnad.

14 Responses to “Gräsänkling och frågetecken inför er tystnad”

  1. tollie says:

    ja det är en känslig ?. När hinner j och hur mycket tid lägger j på min bibelläsning.
    Har umgåtts en vecka med ett pastorspar från östeuropa där vi ser hur de är beroende av Gud på ett annat sätt än vi..KÄnns som vi har skaffat oss så mycket att sköta om och hinna med av konsumism och trendskapande verksamhet…Vad är det j gått på??
    undrar Tollie
    efter senaste inlägget från dig.

  2. Gunilla says:

    Tror att det ligger mycket i det Tollie säger, att vi har så mycket prylar och uppdrag att sköta om så att vi inte hinner med det som verkligen är viktigt.

    Jag vet inte hur det ligger till med församlingsmedlemmarnas eller andra kristnas bibelläsning, men eftersom jag ingår i gruppen som studerat Bergspredikan under hösten, så vill jag förstärka den önskan som flera i gruppen hade om en fortsättning.

    En fortsättning behöver inte vara så “storslagen”. Vi var minst 4 personer (Ulf, Kajsa, Conny och jag) som skulle vilja studera Bibeln. Kanske skulle fler i gruppen vilja vara med? Kanske t o m medlemmar ur församlingen skulle tycka det vore trevligt att fördjupa sig i Bibeln i grupp för att öka på sitt egna bibelstudium?

    Vi skulle kunna träffas varje eller varannan tisdag i Betania. Ledarskapet skulle kunna cirkulera. Inför varje träff kommer man överens om att läsa 1 – 2 kapitel i förväg som man sedan samtalar om på träffen (gärna i cirkelform). Mat och soppa förhöjer naturligtvis, men för att underlätta skulle det kunna räcka med fika. Ansvaret för fika och fikabröd skulle också kunna cirkulera bland gruppmedlemmarna. Vi börjar från början i NT med Matteus evangelium.

    Ja, detta är ett förslag för att utöka bibelläsningen i Betania med omnejd och som inte skulle behöva vara betungande för någon utanför gruppen. Vad sägs?

    Hälsningar
    Gunilla

  3. gutte says:

    Antons fråga om den kompakta tystnaden måste bli en väckarklocka för oss. Varför är det så mycket annat som drar och fångar intresset, tiden ?
    Självklart är initiativ till mer bibelläsning lovvärda, men det måste vara församlingen som står bakom och leder den typen av samling. Just nu ser jag det svårt att dra igång ytterligare aktivitet .

  4. Nessa says:

    Grejen med mig är att jag tycker att ALLT handlar om prioriterig.. Hur viktigt det är, de olika saker!!! Så att man inte läser Bibeln är nog bara för att man inte prioriterar det!
    Så är det för mig i alla fall och jag tror för de flesta! Men det är klart att man inte ska erkänna detta.. att Bibelläsning inte är vår prioritering, HALLÅÅÅ!! MEN.. så är det nog faktiskt.

    Jag tycker ju att läsa bibeln i grupp är en helt annan sak än att sitta själv och läsa..
    Jag personligen får så mycket mer ut av läsningen om jag gör det med några andra.
    Och jag tror också att det är lite så det ska gå till.. Eller?!
    Men samtidigt om jag ska vara med och läsa Bibeln och lägga 2 timmar nu på det så gör jag det ABSOLUT inte för att det är TREVLIGT eller INTRESSANT.
    Jag vill läsa Bibeln för att fördjupa mig i min tro och min tillbetjan till den Gud jag faktiskt tror på, Jesus Kristus! Om jag bara sitter där och läser utan att detta har något “MÅL” så tappar det hela poängen för min del.. för då kan jag faktiskt läsa andra böcker som jag tycker är mycket mer intressanta och som jag tycker är trevligt och lite avslappnade och skönt.. sitta där i min soffa o mysa =) Men ska jag läsa Bibeln, DÅ ska det vara VÄLDIGT kopplat till mitt liv..inte bara att jag ska disskuttera en massa och försöka tolka mig fram.. om ni förstår vad jag menar?! (Jag kan ha lite problem med förklaringar ibland.. men bara ibland =) ..)
    Som jag sa på “Beta” Jag kan tänka mig vara med i en sådan Bibelgrupp, MEN enbart om Aton (helst Anton, för att du är ju grymmm på det här, har liksom koll) eller någon annan person ur församlingen som vet vad den pratar om, (typ Calle eller Danne, de är också bra på det här…) skulle leda detta.. För att jag tycker inte att vi bara ett gäng människor kan sitta där och tolka bara hej vilt.. Nej, det unkar nog inte för mig på det viset!
    Eftersom vårt CENTRUM är ju JESUS KRISTUS.. och vi kan inte bara GISSA oss till tolkningar eller ha VÅRA EGNA tolkningar, … hoppas ni förstår vad jag menar med detta, skriv gärna om ni inte gör det så försöker jag förklara det bättre..

  5. Nessa says:

    Oj .. shit.. vad jag skriver.. det var inte menningen, det bara tog över =) heheh

  6. Nessa says:

    jag glömmde… Ja, cirkelform!
    Ju det är ju jätte bra som jag har sagt tidigare.. (på beta också =)) bra idé..
    MEN bara att börja med tycker jag så att alla kommmer igång för sen funkar det ju inte..
    Flexibilitet försvinner ju totalt! Jag kan inte vara utan den spontana delen.. säga när det dyker upp.. känslan alltså.. vad man nu ville säga . INte typ kanske vänta i 10 min. tills det är min tur.. då har jag ju glömmt vad jag ville säga ju =) ja, ni fattar va?!

    Ok, det var allt för ikväll.. ska “tycka” mera imorgon.. För nu ska jag sova!
    Jussste, eftersom vi tydligen kan använda din blogg Anton för allmänn information och samlingar.. Så kan jag ju också passa på.. haha =) bra!
    Ni som är sugna o packa lite, bära lite kartonger hit o dit..VÄLKOMMNA till slåttervägen 25 i Östra Ryd, för imorgon KÖR VI HÅRT! hehehe.. Så klart blir det fika! Skulle ju inte klara oss annars!!
    Ha det bra!
    Natt Natt =)

  7. Evelina says:

    Tycker det är lite jobbigt att skriva kommentarer för jag är en blyg skåning, men det här har berört mig. Jag lovar (mig själv) efter att ha läst texten att jag varje dag ska försöka läsa 1 bibelord/ställe/vers. Påminn mig gärna ni som känner mig. Har lärt mig i andra sammanhang att börja i det lilla. Kanske får jag in vanan och kan utöka, men ett ord varje dag, kanske är ett sätt också för någon annan.

  8. Daniel Ringkvist says:

    Det här är min premiär på bloggen så vi får väl se om det funkar med mina begränsade datakunskaper. Men jag tänkte försöka slänga ut en fråga som jag burit på en tid:
    Kan en kristen åka runt i en likbil? Är det opassande eller rent av obibliskt? Tacksam för svar.

  9. Anton says:

    Kul att det har ramlat in lite kommentarer. Särskilt välkommen till Daniel som gjort premiär. När det gäller din fråga så har jag inga problem med att en troende kan åka likbil. Vad gör att du frågar? Har du mött negativa reaktioner?

    När det gäller frågan om eventuella bibelstudier tycker jag att Nessa lyfter fram något extremt viktigt och centralt i studiet av Bibeln: “Jag vill läsa Bibeln för att fördjupa mig i min tro och min tillbetjan till den Gud jag faktiskt tror på, Jesus Kristus! Om jag bara sitter där och läser utan att detta har något “MÅL” så tappar det hela poängen för min del..”.

    Det kan väl i sig vara intressant att studera Bibeln som text, men då är det inte en specifikt “kyrklig/kristen” verksamhet. Om inte målet är tillbedjan av, och kunskap om, den treenige Guden som både är vår gode skapare och vår frälsare ser jag ingen anledning till att läsa boken. Då kommer vi bara att läsa in den mening i texterna som vi från början vill att de ska ha.

  10. Christer says:

    Hej Daniel.
    Jag förstår inte riktigt din fråga. Turen i likbil brukar ju inte vara en rundtur utan den går från en punkt till en annan, sen åker man inte bil mer. Man har väl inget val, kristen som ateist får väl finna sig i att det är just likbil man får åka.

  11. Daniel Ringkvist says:

    Tack för era svar. Har ev en likbil på gång som privatbil. Säljaren/bulvanen hade blivit kontaktad av flera personer som ogillade att han använde tjänstebilen som privatbil. De mådde inte bra av att se den på parkeringen.
    Jag tänkte att det blir en utmärkt campingbil. Har dock inte lanserat den iden för min fru…
    Och jag är inte rädd för döden, då får jag ju lämna livet här för att istället umgås med vår frälsare i evighet. Vilken nåd! Utan att alls förtjäna det.

  12. Ulf says:

    Nessa och Anton, ska vi tolka era uttalanden som att bibelstudier i grupp i en kyrka enbart är förbehållet uttalat kristna som har som mål att fördjupa sig i sin kristna tro och tillbedjan av Gud? Menar du verkligen att det inte finns någon anledning för ej uttalat kristna att läsa boken, Anton?

  13. Anton Fagerstedt says:

    Evelina; jag välkomnar naturligtvis även dig som nu premiärkommenterat här, och hoppas få se mer av dig.

    Daniel; hoppas att du fått klarhet i likbilsfrågan. Uppskattar dock om samtalet i kommentarsfältet är relaterat till den aktuella bloggposten – det kan lätt bli lite rörigt annars. Delar emellertid din förundran inför den oändliga nåd det är att ha ett hopp :) .

    Ulf; jag menar verkligen att det finns anledning för både icke uttalat kristna och uttalat kristna att läsa Bibeln. Det finns alltid en risk att jag som läsare, OAVSETT om jag kallar mig kristen eller inte, närmar mig Bibeln som ett mål i sig självt. Hos många kristna finns ett ständigt dåligt samvete över att man inte läser Bibeln i tillräckligt stor utsträckning som om själva läsningen är en religiös plikt som måste uppfyllas. Sedan finns det sådana som läser Bibeln väldigt mycket, men gör det utifrån samma grundhållning. Att läsningen i sig gör att de kommer närmare Gud och är bättre än andra för de vet minsann vad som står i boken.

    Jesus adresserar själv denna attityd till skrifterna: “Ni forskar i skrifterna därför att ni tror att de kan ge er evigt liv. Just dessa vittnar om mig, men ni vill inte komma till mig för att få liv.” Mötet med Jesus verkar, enligt Jesus själv, vara poängen med att läsa “skrifterna” (som i detta fall avser Gamla Testamentet (GT). Nya Testamentet (NT) är en sorts utläggning av GT i ljuset av Jesus liv, död och uppståndelse.) Med detta som mål – att växa i beundran och tillit till en skapande och frälsande Gud – finns en helt annan drivkraft till bibelläsningen än det dåliga samvetet eller min vilja att kunna slå mig för bröstet.

    Därför är, oavsett om man kallar sig kristen eller inte, attityden till bibelläsningen viktig. Är jag beredd att låta mig formas av den Gud som Bibeln målar upp och som får sitt tydligaste ansikte i evangeliernas Jesus, eller gör jag allt vad jag kan för att läsa in min egen agenda i de texter jag läser. För en icke kristen handlar det om en öppenhet i läsningen om att Gud – OM GUD FINNS – kan tala in i mitt liv genom den berättelse Bibeln berättar. För mig, som kallar mig kristen, är hela tiden utmaningen att inte stanna i mina favoritföreställningar om vem Gud är, utan utmanas av Bibelns ofta ganska provocerande vittnesbörd. Om Gud är som jag vill ha Gud är det JAG, inte Gud, som är gud. Som Birger Schlaug så klarsynt konstaterat: “En politiskt korrekt gud är inte Gud”.

    Det var den tanken jag tyckte att Nessa rörde vid i sitt inlägg – att acceptera Gud som Gud och låta mig formas av honom är tillbedjan. Alla bibelstudier – om de ska ske i “kyrklig regi” – bör ha syftet att skapa tro hos icke troende (SOM SJÄLVKLART KAN FÅ UT MYCKET AV ATT LÄSA BIBELN) och göra så att tro och tillbedjan växer hos redan troende. Detta inlägg skrevs 4:45 på morgonen men jag hoppas att tankarna är hyfsat klara ändå :) .

  14. Nimrod says:

    Jag tror att prioriteringarna i våra liv visar vad som också är Herre i våra hjärtan. Vissa saker: jobb, familj, relationer måste få ett visst utrymme för att man ska fungera i samhället och som människa. Men våran fritid borde präglas av ett sökande av Gud om han vore viktig för oss. I mitt eget liv vet jag att jag gärna lägger 10-15 timmar per helg till jakt, men på sin höjd 20 minuter till bibelläsning och kanske 10 på bön. Vem är Herre i mitt liv?
    En vanlig arbetsdag lägger jag ca 10 minuter till bön och bibelläsning och minst en timme till läsning av tidningar, internet och annat som inte stärker min Gudsrelation. Känns inte som en riktig prioritering, men visar vad mitt hjärta längtar efter. För ca 8 månader sedan såg jag och min fru filmen Män som hatar kvinnor. Den tog 1 timme och 40 minuter av mitt liv och fyllde mitt sinne med mord, sex, våld och omoral – tillförde mig inget gott annat än lite spänning. Jag har aldrig lagt 1 timme och 40 minuter på att söka gud på egen hand. Jag har en hög bekännelse och påstår att Jesus är min Herre, men jag vet inte om jag skulle känna igen Honom om Han kom tillbaka till jorden idag. Är rädd att jag skulle va en av de skriftlärda eller fariseerna. Tror inte att jag riktigt fattat vad Jesus gjort för mig. Ber varje dag om att lära känna Gud bättre och att Han ska hjälpa mig att förstå Hans ord bättre, men det känns som ju mer man söker desto längre kvar. Men jag har en ärlig längtan att Jesus verkligen skall lysa igenom i mitt liv och jag ska jobba på att det en dag ska ske.

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu