Ny krönika i Betaniabladet

Varje kvartal släpps ett nummer av Betaniabladet. I detta mycket läsvärda programblad står jag för en krönika under namnet “Anton slår an ton”. Det är också från denna stående spalt som jag stulit namnet till denna blogg. Mot slutet av veckan kommer ett nytt rykande färskt Betaniablad ut till alla hushåll i Östra Ryd, men för bloggens läsare bjuder jag här på en smygpremiär för min spalt. Varsågoda!

BORTOM FROSSERIET – Vad finns i bakgrunden?

 

Tiden går fort. Det lackar mot jul igen. Vi svenskar köper mat och julklappar för åtskilliga miljarder år efter år. Trots finanskrisen förväntar sig Handelns Utrednings-institut (HUI) att julhandeln kommer att slå nytt rekord. 61,3 miljarder förväntas vi spendera i detaljhandeln under december vilket innebär 6600 kr/person. Det är 1400 kr mer än månadssnittet övriga elva månader.

Detta kan man ha olika åsikter om. Men utan att ta till några överdrifter är det ett frosseri de flesta av oss har framför sig den närmaste månaden. Själva julfirandet går ofta ut på att äta, äta, ge paket, få paket, äta och slutligen äta lite till. Någonstans i bakgrunden spelas någon julskiva med någon som sjunger om julens innebörd. Texterna i dessa sånger rimmar illa med sättet vi för det mesta firar jul på. Förutom tomtar, renar och snö handlar dessa sånger – ofta de vackraste – om en Gud som har handlat. I Jesus Kristus blir Gud människa den första julnatten. Den räddningsaktion som Gud därmed iscensatte handlar om befrielse från självcentrering, till hela och upprättade relationer med Gud och varandra. Det tror jag vi alla i grund och botten längtar efter. Samtidigt vill vi inte låta det prägla oss i vårt självcentrerade firande där jag och mina närmaste är viktigast.

Därför är det så passande att dessa sånger spelas just i bakgrunden. Vi vill inte bli störda i allt det mysiga. Utmaningen som jag vill rikta till mig själv – och till dig som fortfarande läser detta och låter dig bli störd – är att fästa uppmärksamhet på det som helt kommit att hamna i bakgrunden. Det kanske är dags att inse att frosseriet inte gör oss lyckligare. Jag låter julens budskap sammanfattas genom ett utdrag från den allra bästa och vackraste av julsånger, men vars text alltför sällan tas på allvar; O Helga Natt av Adolphe Adam:

 

Ty frälsar’n krossat våra tunga bojor
Vår jord är fri, himlen öppen nu är
Uti din slav du ser en älskad broder,
och se, din ovän blir dig kär
Från himlen bragte frälsaren oss friden,
för oss han nedsteg i sin stilla grav.

Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.
O helga natt, du frälsning åt oss gav.

Tänk om vi kunde låta detta få prägla sättet vi firar på. God jul!

One Response to “Ny krönika i Betaniabladet”

  1. Calle F says:

    Med krönikor som denna och med julsångerna i förgrunden finns helt klart hopp om en jul bortom frosseriet.

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu