Utvärdering av helgen

Några funderingar efter helgen:

- Jag var på en förhållandevis välbesökt gudstjänst på förmiddagen idag (söndag). Som jag skrev igår predikade jag om falska profeter. ”På frukten känner man trädet” säger Jesus, och den frukt som han är ute efter är i första hand inte det spektakulära såsom mirakel och profetior. Istället verkar frukten handla om sann och självutgivande kärlek till Gud och sin nästa, vilket egentligen hela bergspredikan handlar om (Matt 5-7). Eller som Paulus en gång uttryckte det: “Om jag talar både människors och änglars språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal.” Det känns förmätet att predika om något som i så hög grad är riktat mot mig själv – jobbigt. Tack och lov firade vi även Herrens måltid, och blev därigenom påminda om den självutgivande kärlek som vi fått del av, och därför längtar att präglas mer av. “Vi älskar därför att han först älskade oss” (1 Joh 4:19).

 - Några ord om något mindre allvarligt. Melodifestivalen bjöd på ett extraordinärt svagt startfält. Och regelförändringen var helt vansinnig. De som var minst dåliga, enligt mig, var Caroline af Ugglas och Marie Serneholt. Att Alcazar gick till Globen var knappast oväntat – men i mina ögon är det ändå obegripligt. Tyvärr vann de på Marie Serenholts bekostnad eftersom de tävlade om samma röster, d.v.s. discopubliken. Caroline af Ugglas får min röst därför att hon sjöng en låt på svenska som dessutom var hyfsat lättillgänglig. Men jag fick nästan lite Macken-vibbar, ni vet TV-serien med Galenskaparna och After Shave som gick på 80-talet. Låten  påminde en hel del om när Per Fritsell sjöng Det är vattenpumpen Gerd. Det är verkligen låg nivå på detta, men jag gillar att göra listor, och här kommer min lista över gårdagens låtar – om jag fick bestämma.

MIN LISTA

  1. (till Globen) Caroline Af Ugglas (skönt och udda framförande av en hyfsad låt) UTFALL: Andra chansen
  2. (till Globen) Marie Serneholt (borde fått alla röster som gick till Alcazar – mycket bättre låt) UTFALL: 6:a
  3. (Andra chansen) Scotts (lättnynnad låt på svenska – smörigt men svenska är ett underbart språk) UTFALL: Andra chansen
  4. (Andra chansen) Shirley Clamp (en del tjänar på att vara kända – Shirley gör inte det) UTFALL: 8:a och sist
  5. Nina Söderqvist (hyfsad energi, men alldeles för platt låt) UTFALL: 5:a
  6. Emilia (kanske bästa låten, men hon kan verkligen inte sjunga) UTFALL: Globen
  7. Alcazar (ett tight och genomarbetat framträdande lyckades tyvärr maskera kvällens svagaste låt) UTFALL: Globen
  8. Vad hette han nu igen (en anonym kille från Jönköping som bara gick mig helt förbi – ett jasåbidrag) UTFALL: 7:a

Vad tycker du?

2 Responses to “Utvärdering av helgen”

  1. mats larsson says:

    Ja du Anton

    Jag håller faktiskt med dig om startfältets brister. Det var svagt och jag håller med dig om att af Ugglas var bäst. Hon var den enda som hade en låt med någpon form av känsla och budskap. Sen är det ju så att den blir ännu bättre om man blundar. Anita är inte lika övertygad om hennes storhet.

    mats

  2. joelh says:

    En helt annan fråga: du har inte en avlägsen släkting vid namn Anna Fagerstedt, HF-evangelist på 1890-talet? Jag kan inte låta bli att fråga, med tanke på:
    1. ditt efternamn
    2. att du är frikyrklig
    3. din anknytning (i bloggrollen) till Kumla-trakten.
    :)
    Kan du inte slå mig ett mail. jag har ju fyllt i den, annars hittar du den här:
    http://www.teol.uu.se/index.php?option=com_content&task=view&id=208&Itemid=263

    /joel

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu