Raka puckar i Jakobsbrevet

Tillsammans med tre goda vänner var jag i måndags på Kinnarps Arena och bevittnade hur ett tröttkört HV 71 åkte på däng mot Frölunda. Jag blir förvånad om HV klarar sig ur det grepp som Frölunda därmed kopplat i semifinalserien. Halvbra match men mycket kul att komma iväg på detta sätt. Puckarna verkar dessutom gå Färjestads väg och i synnerhet målvakten Jonas Gustavssons. Guldet kommer nog hem till Karlstad igen om några veckor.

Sitter just och försöker komma igång med den tredje predikan av fem utifrån Jakobsbrevet. Rubriken är “Från fördömande till berömmande” och utgår från kapitel 3:1-12 som beskriver tungans förödande effekter. Smaka på dessa verser t.ex.

“Den som inte felar i sitt tal, han är fullkomlig, och han kan tygla hela sin kropp” (3:2)

“Det finns ingen art bland fyrfotadjur, fåglar, kräldjur eller havsdjur som inte kan betvingas och har betvingats av människan. Men tungan kan ingen människa betvinga, oregerlig och ond som den är och full av dödligt gift.” (3:7-8)

Intressant är också att hela textavsnittet börjar med följande uppmaning: “Bli inte lärare allesammans, ni vet att vi får en strängare dom” (3:1). Huruvida puckarna är raka på rinken låter jag vara osagt, men i Jakobsbrevet är de det. Man kanske gör bäst i att bara läsa texten på söndag och sedan vara tyst…

3 Responses to “Raka puckar i Jakobsbrevet”

  1. Andreas Collin says:

    Hallå! En pastor i Degerfors här! Det är alltid lika uppfriskande när man hamnar i Jakobsbrevet! Där finns samma kryddstarka tongångar som Jesus ger uttryck för i evangelierna! Och jag gillar det. Och jag behöver det! Jag tror också vi behöver predika mycket mer av Jabob i Sverige idag! Vi behöver läsa texterna och se vad de verkligen säger oss… Vi pastorer inte minst eftersom vi ska gå före och vara exempel.

    Kul slutkläm också!

  2. Anton Fagerstedt says:

    Andreas! Välkommen till min blogg och TACK för ditt inlägg. Var inne en sväng på din förut och försökte kommentera, men det fungerade inte för mig. Får försöka igen vid tillfälle.

  3. Calle Ekenblom says:

    En pastor eller predikant som inte ser sina egna svagheter och inte själv är öppen för att tillrättavisas gör nog rätt i att bara läsa texten och sedan vara tyst. Men en talare som längtar efter att alla efterföljare till Jesus (inklusive talaren själv) ska just följa Jesus och som är rak och tydlig i sin undervisning är nog rätt ute. Raka puckar på Söndag…

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu