Mina läsupplevelser

Den här utmaningen kom från Joachim Elsander för en lång tid sedan. Nu har jag äntligen valt att försöka anta den även om det inte är helt lätt.  Här är dock mina svar:

1) Tre viktiga läsupplevelser under din uppväxt?

Under min uppväxt läste jag som mest intensivt under mellanstadiet. Jag minns att jag var fullständigt fascinerad av 11-årige Reines äventyr i P.C. Jersilds roman Barnens Ö.  En författare jag gärna läste var Leon Uris. Hans olika familjeepos (ex. Röd gryning, Upproret, Exodus och Mila 18) gjorde mig i det närmaste lamslagen, och la grunden för ett hyfsat stort historieintresse. Andra viktiga läsupplevelser i början av min läskunnighet var Ole Lund Kirkegaards böcker Gummi-Tarzan och Gusten Grodslukare. Dessa böcker fick mig att förstå att läsning inte bara är nyttigt, utan också kul.

 2) Tre viktiga serieupplevelser under din uppväxt?

Fantomen har betytt grymt mycket – särskilt i svartvitt. När jag som vuxen av nostalgiska skäl skulle prenumerera var tidningen i färg och kvalitén på äventyren var extremt mycket sämre. Men 80-talsfantomen var viktig för mig. Minns särskilt ett äventyr som sträckte sig över tre nummer som inbegrep Malteserriddare – grymt bra! Bamse prenumererade vi på som familj, och har stor betydelse för min läsinlärning. Sedan gillade jag Tintin. Kunde komma hem från biblioteket med en hel trave äventyrshäften.

3) Romaner som överrumplat berättartekniskt på senare tid?

Patient 67 av Dennis LeHane gjorde mig rätt ställd.

4) Musik eller inte när du läser?

Absolut inte!

5) Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och gillat?

Jonas Gardells böcker.

6) Finns det någon adaption från bok/serie till film som du ser fram emot?

Förmodligen har “Tio små negerpojkar” av Agatha Christie redan filmatiserats, men varför inte en modern version av denna fantastiskt spännande och smarta deckare.

7) Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och ogillat?

Chicagopastorn Bill Hybels böcker.

8) Vilken författare hade du velat ge en stor kram, tagit en öl med, och vem hade du velat ge en omgång stryk?

Jag säger som Bamse; “ingen blir snäll av stryk”. Ölen (eller alternativ dryck) tar jag gärna med Jan Guillou. Jag kramar inte människor som jag inte känner. Jag känner ingen som kallar sig författare, så den får vara tills jag lärt känna någon.

Eftersom detta var en grymt svår utmaning skickar jag den inte vidare till någon specifik. Men ni får gärna dela egna tankar och erfarenheter kring läsning i kommentarerna!

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu