Adventstonen 2: Andreas K.G. Thörn
Anton om Andreas: När undertecknad flyttade till Karlstad i januari 1999 mötte jag Andreas, som sedan dess betraktas som en av mina allra käraste vänner. Jag flyttade sedan till Örebro för att plugga teologi, och ett år senare följde Andreas i mina fotspår. Men sedan har han inte följt mig vidare till Östra Ryd, trots mina försök att få honom och hans trevliga fru Ulrika på bättre tankar. Just nu håller han på att doktorera i historia. Andreas och Ulrika har tre barn och lever sina liv i stadsdelen Brickebacken i Örebro. Där är de involverade i något som kan tolkas som “mild egendomsgemenskap” tillsammans med några andra underbara människor. Idag bjuder Andreas på några teser som också avslöjar djupa övertygelser som jag respekterar djupt, eftersom jag vet att det är mer än floskler och ord. Andreas vill förankra sina övertygelser i det levda livet, vilket jag högaktar. Idag får denna blogg, likt kyrkdörren i Wittenberg 1517, tjäna som plats för en reformatorisk röst. Martin Luthers teser var enligt traditionen 95 till antalet – Andreas håller sig till det lite mer överskådliga antalet 20. Håller ni med om hans teser? Håller ni inte med? Kommentera gärna vad han skriver!
Adventstonen 2
Det är nu december och jag har just lämnat en sån där period då allt av någon anledning ska hända. Samtidigt som det är många uppgifter som ska slutföras på jobbet så turas barnen om att vara sjuka. Jag vet inte om det är ett universellt fenomen detta att tillvaron en eller ett par gånger per år blir som ett sånt där svart hål som drar allt till sig?
När jag för en gångs skulle gör min röst hörd i blogg-världen tänkte jag passa på att få med så mycket som bara är möjligt. För att det inte ska bli för mycket att läsa kommer det jag vill säga att presenteras i punktform som hålls så korta så att de nästan inte blir begripliga, men så kan det vara emellanåt och så får det bli.
Jag anser bland annat att:
-
åldrandet borde bejakas och uppskattas
-
kaffedrickandets förtryck av te- och saftdrickande upphör
-
alla borde gå med i en minoritet
-
konsumtion inte kan ta oss ur den ekonomiska krisen eller förändra världen till det bättre
-
kollektiv borde vara en mer nyttjad boendeform
-
bibelläsning framförallt bör ske i församlingsgemenskapen
-
platt-tv är överskattat
-
golf är en bra motionsidrott för alla
-
pragmatism kan ges för stort utrymme och borde begränsas
-
landsbygden har något som staden inte har och tvärt om (men det som landsbygden har är bättre)
-
civil olydnad bör erkännas och begagnas
-
tro framförallt är handling
-
egenhushållning inte ska underskattas
-
den representativa demokratin är förledande och överskattad
-
vakter, larm, lås och våld i olika form är för vanligt bland oss som kallar oss efterföljare till Jesus
-
kött skulle ätas i mycket mindre utsträckning
-
tråkigt inte är fel
-
all form av depression och kris inte bör betraktas som sjukdom då de även kan föda kreativitet
-
tid är förändring eller ingenting
-
budskapet om att Guds rike (som det undervisades och levdes av Jesus) är nära – det vill säga är delvis möjligt att börja leva här och nu är det mest relevanta som kan erbjudas människor idag
Vad anser du?
Upp till kamp!
Andreas K.G. Thörn