Adventstonen 2: Andreas K.G. Thörn

Anton om Andreas: När undertecknad flyttade till Karlstad i januari 1999 mötte jag Andreas, som sedan dess betraktas som en av mina allra käraste vänner. Jag flyttade sedan till Örebro för att plugga teologi, och ett år senare följde Andreas i mina fotspår. Men sedan har han inte följt mig vidare till Östra Ryd, trots mina försök att få honom och hans trevliga fru Ulrika på bättre tankar. Just nu håller han på att doktorera i historia. Andreas och Ulrika har tre barn och lever sina liv i stadsdelen Brickebacken i Örebro. Där är de involverade i något som kan tolkas som “mild egendomsgemenskap” tillsammans med några andra underbara människor. Idag bjuder Andreas på några teser som också avslöjar djupa övertygelser som jag respekterar djupt, eftersom jag vet att det är mer än floskler och ord. Andreas vill förankra sina övertygelser i det levda livet, vilket jag högaktar. Idag får denna blogg, likt kyrkdörren i Wittenberg 1517, tjäna som plats för en reformatorisk röst. Martin Luthers teser var enligt traditionen 95 till antalet – Andreas håller sig till det lite mer överskådliga antalet 20. Håller ni med om hans teser? Håller ni inte med? Kommentera gärna vad han skriver!

Adventstonen 2

Det är nu december och jag har just lämnat en sån där period då allt av någon anledning ska hända. Samtidigt som det är många uppgifter som ska slutföras på jobbet så turas barnen om att vara sjuka. Jag vet inte om det är ett universellt fenomen detta att tillvaron en eller ett par gånger per år blir som ett sånt där svart hål som drar allt till sig?

När jag för en gångs skulle gör min röst hörd i blogg-världen tänkte jag passa på att få med så mycket som bara är möjligt. För att det inte ska bli för mycket att läsa kommer det jag vill säga att presenteras i punktform som hålls så korta så att de nästan inte blir begripliga, men så kan det vara emellanåt och så får det bli.

Jag anser bland annat att:

  • åldrandet borde bejakas och uppskattas
  • kaffedrickandets förtryck av te- och saftdrickande upphör
  • alla borde gå med i en minoritet
  • konsumtion inte kan ta oss ur den ekonomiska krisen eller förändra världen till det bättre
  • kollektiv borde vara en mer nyttjad boendeform
  • bibelläsning framförallt bör ske i församlingsgemenskapen
  • platt-tv är överskattat
  • golf är en bra motionsidrott för alla
  • pragmatism kan ges för stort utrymme och borde begränsas
  • landsbygden har något som staden inte har och tvärt om (men det som landsbygden har är bättre)
  • civil olydnad bör erkännas och begagnas
  • tro framförallt är handling
  • egenhushållning inte ska underskattas
  • den representativa demokratin är förledande och överskattad
  • vakter, larm, lås och våld i olika form är för vanligt bland oss som kallar oss efterföljare till Jesus
  • kött skulle ätas i mycket mindre utsträckning
  • tråkigt inte är fel
  • all form av depression och kris inte bör betraktas som sjukdom då de även kan föda kreativitet
  • tid är förändring eller ingenting 
  • budskapet om att Guds rike (som det undervisades och levdes av Jesus) är nära – det vill säga är delvis möjligt att börja leva här och nu är det mest relevanta som kan erbjudas människor idag

Vad anser du?

Upp till kamp!

Andreas K.G. Thörn

 

12 Responses to “Adventstonen 2: Andreas K.G. Thörn”

  1. Petter says:

    Andreas, kan Du utveckla punkten om civil olydnad en smula! Vpre mycket intressant!!!

  2. mats larsson says:

    Yes!
    Det är väl bara punkten om golf, som gör mig litet tveksam
    Och att demokrati äer förledande, skulle jag kanske säga kan vara på istället, men annars är det positivt utmanande. FLER TESER PÅ BETANIAS KYRKPORT!

  3. Andreas K.G. says:

    Petter
    Det är inte bara skötsamhet och organisering som förändrat samhällen till det bättre. Genom historien har den civila olydnaden varit en bidragande faktor till underminering av olika former av missförhållanden och förtryck och därmed verkat för ett öppnare samhälle (ex. protester av olika slag, strejker, vapenvägran och brott mot raslagar). Att handla efter sitt samvete även om det strider mot lagar eller “majoritetens” vilja har inte sällan varit en dygd inom ex. den tidiga frikyrkorörelsen. Därför anser jag att c.o. borde erkännas.

    Om man vill leva på ett sätt som är ett alternativ till det rådande systemet innebär det ibland civil olydnad och det anser jag att man bör vara öppen för.

  4. Andreas K.G. says:

    Mats
    Idealen för demokrati sägs ofta vara en diskussion där olika åsikter förs fram och där allas röst är viktig för att få fram det bästa svaret på ett problem. I praktiken fungerar demokrati framförallt som majoritetsbeslut och representation där det stora flertalets roll framförallt är att lämna sin röstsedel eller att räcka upp handen och där diskussionen äger rum bland ett fåtal i t ex. en riksdag eller en församlingsstyrelse. Jag anser därför att demokratin ofta ges ett sken av att inkludera när den distanserar väldigt många i själva beslutsprocessen och sedan tvingar beslutet på minoriteten (det finns dock sämre beslutsmodeller men även bättre).

    Jag slår ett slag för konsensus som beslutsmodell. Där är alla röster viktiga och beslut fattas först om alla är överens. Det kanske inte är effektivt, men vem har sagt att t ex en församling måste vara det?

    På vilket sätt är du tveksam till punkten om golf!?

  5. gutte says:

    åldrandet borde bejakas och uppskattas : lätt att acceptera tesen. Torde dock vara en generationsfråga.
    te- och saftdrickande individer ska akta sig för att göra sig till martyrer
    kött skulle ätas i mycket mindre utsträckning ; men tänk vad mycket god mat man skulle gå miste om.
    tråkigt inte är fel ; skulle det bara va roligt skulle det ju aldrig va det.

    Mera av uppspikade teser, det väcker tankar och känslor.
    Stå på dig Andreas !

  6. Andreas K.G. says:

    Gutte, Mats och Petter
    Kul att teserna väcker både det ena och det andra och att ni även kan bjuda på lite mot-teser.

    Vad har ni (och andra) för teser som ni går och håller på?

    Gutte
    Det märks tydligt att du har allt för lite insyn i te- och saftdrickares situation. Vad kan annars ditt utspel tyda på? Jag ska ge två exempel som belyser vilka förhållanden det är som råder.

    När en kaffedrickare spiller lite kaffe på golvet i till exempel en matsal så verkar han/hon inte vara förpliktigad att torka upp det, men skulle någon spilla lite saft så är det bara att söka upp en skurmopp och ta reda efter sig.

    Vid större fika-tillställningar är det inte ovanligt att kaffet serveras vid borden medan de som nyttjar te och saft själva får söka efter dessa drycker i ett undanskymt hörn av lokalen. Det är dessutom mer regel än undantag att saftens kvalité och tillredning inte får samma prioritet och omsorg som kaffets.

  7. tomas tvivlaren (aka lundström) says:

    Anton: Detta är första gången jag kommenterar hos dig. Förlåt min synd. Du har en fin blogg jag gillar och följer (och möjligtvis det vassaste namnet på en sådan, jag skulle stjäla det om jag bar samma namn som du).

    Andreas: Golf har jag aldrig prövat (borgarbandy kallade jag det i yngre år) och tråkighet ger jag inte mycket för. Finns det någon förklaring att få? På tråkigheten givetvis, golfen räknar jag inte med att nånsin greppa.

  8. Anton says:

    Tomas; tack för de värmande orden och välkommen!

  9. tirana says:

    Saft är kladdigt….

  10. Anton says:

    Andreas: Instämmer till fullo med Tirana! Vuxna som dricker saft och spiller kan gott torka upp efter sig ;) .

    För övrigt har jag inte mycket att invända mot dina teser – möjligen att golf är och förblir en överklassport (“moderatbandy”) och att jag nästan föraktar utövning (dock inte utövarna) av den “sporten”.

  11. Nessa says:

    * golf är typ det tråkigaste som finns i hela världen och bara för snobbar!!
    * det som landsbygden harär bara för rätt så tråkiga människor som är typ fast där
    * tro framförallt är handling– Så klart!!
    * kött skulle ätas i mycket mindre utsträckning–för att?? säg det till min kära sambo, han skulle typ dö dagen efter…
    * tråkigt inte är fel— Tråkigt är bara så tråkigt att det är nästan på gränsen till fel..=) hehe

    Jag ska väl inte vara för negativ, men jag tycket Andreas att detta inte var värst intressant.. =) men bra försök =) hehe

  12. Anita says:

    Måste bara göra ett protest-inlägg efter Nessas och säga att jag tycker din ton kanske var den intressantaste hittills. Många av dina punkter känns oerhört aktuella och attraherande (dock inte golfen,tyvärr, alldeles för mycket “rik man” över den sporten). Jag behöver tankar som “skakar om” mej. Och jag vill gärna bo i ett kollektiv i framtiden…

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu