Boktips: “Shalom jord!”

Nu var det bra längesedan jag skrev något här. Påsken har firats och april har blivit maj. Sitter just nu med öppen dörr ut och lyssnar på mina tre minsta barns lek i gröngräset. Befinner mig alltså i ett “hallelujah moment”, där jag fylls av hopp för världens framtid. När det är så här vackert och skönt är det svårt att ifrågasätta att tillvaron ytterst vilar i barmhärtighetens och kärlekens händer.

Något annat som fyllt mig med hopp är läsningen av Harry Månsus bok “Shalom Jord!” från 1984. Det är en bok som jag sett i diverse bokhyllor genom åren, men aldrig kommit mig för att läsa. Jag överdriver inte om jag säger att det är det bland det bästa jag har läst i genren uppbyggelselitteratur/teologi av en svensk författare. Min fråga; varför har aldrig någon tipsat mig om denna bok tidigare. De senaste åren har jag läst en hel del böcker av författare som Tom Wright, Brian McLaren och Rob Bell och blivit väldigt stimulerad. Det intressanta är att Månsus driver väldigt liknande perspektiv i sin bok, som dessutom nästan har 30 år på nacken. Att säga att Månsus var före sin tid är ett inte så litet understatement.

Det bästa med Månsus bok är att han lyckas att gå igenom den bibliska berättelsen och göra texterna rättvisa på ett lättillgängligt sätt. Han gör det dessutom utan att bli banal. Det som fyller mig med glädje och hopp i läsningen är det livsbejakande helhetsperspektivet. Det perspektiv han driver, bergfast förankrad i det bibliska materialet, gör det omöjligt för den kristna människan att vara världsfrånvänd som ofta blir fallet med en stympad helhetssyn. Hon blir istället, grundad i hoppet om hela skapelsens upprättelse, en världstillvänd kämpe för fred, rättvisa och en hållbar utveckling.

Om du bara ska läsa en bok om kristen tro, rekommenderar jag med stekhet hand “Shalom Jord!” av Harry Månsus. Bokförlaget Libris borde ta sig en funderare på att på nytt ge ut denna fantastiska bok som är mer aktuell än någonsin.

One Response to “Boktips: “Shalom jord!””

  1. Jonas Melin says:

    Det kanske är dags att läsa den igen. Jag läste den när den var ny och den bidrog till att forma min vision av Guds rike och vårt ansvar som kristna. Den kan behöva en rennäsans på 10-talet.

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu