Tankar inför advent och jul

Som de allra flesta vet arbetar jag som pastor i Betaniaförsamlingen i Östra Ryd. Med jämna mellanrum kommer vårt programblad Betaniabladet ut till alla hushåll i närområdet. Bladet designas och trycks av duktiga Hannah Carlsson, medan jag ansvarar för innehållet. I skrivande stund väntar ett nytt blad på att häftas, vikas och skickas ut, men här på bloggen bjuder jag redan nu på en sorts krönika inför advent och jul, vars firande i kristen tappning kan förstås som trots och tröst mot olika former av mörker i vår värld. Håll till godo:

När det är som allra mörkast

- Om tröst och trots

Återigen är det advent. Återigen får vi när det är som allra mörkast tända ljus. Det kompakta novembermörkret tenderar att dränera oss på energi och gör oss lätt trötta och passiva. Men i och med att vi tänder ljus händer något med humör och handlingskraft. “Mörkret flyr, dagen gryr”, som vi sjunger i sången.

Det är inte bara i betydelsen av antal soltimmar som vi kan konstatera att det är mycket som är mörkt i vår värld, både nära och långt bort. Trots att vi tydligen har råd att slå nytt rekord i julhandel – enligt Handelns Utredningsinstitut (www.hui.se) kommer vi att handla för ca 75 miljarder i december – har vi inte resurser nog att ge vår äldre befolkning en värdig ålderdom. Ständigt möts vi av larm om missförhållanden i äldrevården. I skrivande stund har det gått någon vecka sedan terrordåden i Paris då vår egen kontinent fick en fingervisning om den skräck, det hot och den mörka ondska som så många människor flyr från. Många flyr från trakter där dåd av detta slag sker dagligen, och möts sedan  i hög utsträckning av mer mörker i form av fientliga attityder, nedbrända boenden och fruktan.

Att fira advent och jul är ett uttryck för tröst och trots gentemot ondskans mörker som har en tendens att passivisera och dränera oss på energi. Stakarna, slingorna och alla andra typer av ljuskällor som lyser i advent är som en illustration av det ljus som är anledningen till att vi firar. “Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det”, sammanfattas det kristna budskapet i Bibeln. I den kristna berättelsen möter vi en Gud som själv blir människa i Jesus för att en gång för alla förankra ljuset i vår värld. Advent och jul är mer än sentimentala och nostalgiska familjehögtider. Om budskapet om att Jesus kommit med ljuset till världen är sant kan detta budskap – om det går fram i konkurrens med julklappar och mat – också sätta oss i rörelse. En ljusets rörelse av tröst till de som behöver  tröst, och av trots mot det mörker som binder oss i fruktan och handlingsförlamning.

Med önskan om en god jul och ett gott nytt 2016!

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu