Pastorsträff och EU-val

Igår var jag på pastorsträff igen och träffade mina goda, fina, och trevliga kollegor. Det är väldigt roligt att möta alla pastorer, från Motala i väster till Norrköping i öster, från Finspång i norr till Kisa i söder. Vi var femton stycken samlade på Bjärka-Säby för fika, samtal, bön och lunch. Det känns som att samtalsklimatet är gott, öppet och respektfullt även när vi inte tycker och tänker lika i allt. Samtalet rörde till stor del Representantskapsmötet som ägde rum för ett par veckor sedan och som jag skrivit om förut här på bloggen. Det samtal om medlemskap som tyvärr strandade där, lever i allra högsta grad i vår kollegiala gemenskap i vårt vackra Östergötland.

På tal om åsiktsskillnader; det stundar EU-val. Jag har inte satt mig in särskilt mycket i det hela, men valde att göra ett test på DN.se. Kände på mig att jag skulle landa som miljöpartist, men till min överraskning fick jag följande resultat:
- Kd 63%
- S 58%
- M 58%
- Mp 55%.
Vägledande för mina svar var att EU ska ha med så lite att göra som möjligt. Det viktigaste är, enligt min uppfattning, att man samarbetar kring miljöpolitiken. När det gäller polisiärt samarbete, militära förpliktelser gentemot varandra, gemensam handel, och gemensam utrikespolitik är jag mer tveksam. Anser dessutom att det är viktigt att inte öppnare gränser inom EU leder till mer stängda gränser mot länder som inte är med i EU. Vad gäller familjepolitik, arbetsmarknadspolitik och andra frågor som detta test berörde anser jag att det är varje lands egen sak. Jag är för principen med det krångliga namnet (subsidiaritetsprincipen) som går ut på att beslut ska fattas på så decentraliserad nivå som möjligt. Så mycket kan jag säga: jag tror inte att detta test kommer vara vägledande för var jag lägger min röst den 7/6 – men kanske ger det en fingervisning.

2 Responses to “Pastorsträff och EU-val”

  1. gutte says:

    Anton !
    Jag tycker du kan skriva nåt om fotbollsklubben i Norrköping , Sleipner, du vet !

  2. Elin says:

    Det låter som om Carl Schlyter är din favorit :)

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu