Intensiv helg och en spännande vecka

Igår, lördag, träffade jag ett gäng intressanta människor i Linköping. Jag är med i något som vi kallar ett anabaptistiskt nätverk, vilket ungefär betyder att vi förenas av övertygelsen om att anabaptistisk teologi har något att bidra med i de utmaningar kristna församlingar/gemenskaper/kommuniteter står inför idag. Anabaptismen var en minst sagt spretig rörelse som växte fram under 1500-talet. Man skulle kunna säga att det är något av föregångaren till frikyrkorörelsen och anabaptisterna ansåg att Luther och de andra reformatorerna inte gick tillräckligt långt. Det som kanske främst kännetecknar anabaptisterna (och som gett upphov till deras namn) var deras betoning att dopet var till för troende, och att man döptes in i en gemenskap där man fostrade varandra till att följa evangeliernas Jesus. Man betonade att äktenskap mellan kyrka och stat är en omöjlighet för en sann kyrka och man såg den kristna gemenskapen som ett alternativt samhälle. Detta är absolut inte en heltäckande bild, men betoningen på gemenskap och lärjungaskap i Jesu efterföljd är det som lockar mig i detta och som i hög grad präglat mina tankar kring församlingslivet. En person som skrivit mycket om anabaptism är Jonas Melin på sin blogg (Jonas Lundström och Micael Grenholm är andra som är med i nätverket och bloggar intensivt).

Idag har jag varit på gudstjänst i min församling. Linnea Åberg predikade oerhört inspirerande om att Gud är kärlek – något som vi inte nog kan påminnas om och förundras över.

I veckan som kommer är det påsk – helgen framför alla andra. Vi kommer att fira påsk här i Östra Ryd. På långfredagen samlas vi i Betania kl 10:00 – varmt välkommen dit! Jag ska predika om korset – återkommer om det senare under veckan. På påskdagen firar vi gemensam gudstjänst med Svenska Kyrkan, i Östra Ryds kyrka kl 11:00. Har fått den stora förmånen att predika även då, så jag ser fram emot spännande förberedelser under kommande vecka. Vi samlas tillsammans för att fira det alla kristna oavsett kyrkofamilj har gemensamt – att Jesus är uppstånden. Trots våra olika traditioner där vi har väldigt olika betoningar i vår teologi ska vi både fira mässa tillsammans och ha ett moment av dopförnyelse (!) i gudstjänsten – det ska bli spännande!

One Response to “Intensiv helg och en spännande vecka”

  1. Ett anabaptistiskt nätverk av relationer « Hela Pingsten says:

    [...] jag det som tyckte de var bra, även om vi kanske inte kommer anamma dem själva. Läs även Anton Fagerstedts reflektioner från [...]

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu