Saker i huvudet just nu!

Saker jag tänker på just nu: 

- Ikväll träffas vi med Alpha-gruppen igen. Det är andra gången för terminen och något av det mest intressanta man som pastor kan få vara med om. Alpha är en s.k. grundkurs i den kristna tron som är till för alla; troende, sökare, nyfikna. Det är väldigt intressant att få stöta och blöta dessa frågor med människor som har en helt annan uppfattning och därmed ett annat perspektiv på livet än vad jag har. Gruppen består av 12-13 personer av vilka det stora flertalet är nya bekantskaper för mig. Det ska bli extremt spännande att få dela en termin med dessa, och lära mig nya saker av dem om livet.

- Efter knappt två månader som fembarnsfar går det faktiskt över förväntan. Jag känner mig pigg och glad. Har ju dessutom gått upp i tjänst till 100%, vilket är väldigt skönt. Både ur trygghetssynvinkel plus att det finns utrymme för sådant som förut varit eftersatt. Kommer nu att vara aktiv i Draget för mellanstadiet, satsa mer krut på hemgrupperna och dessutom försöka träffa ledarna i våra olika grupper. Dessutom finns det nu mer tid att aktivt möta människor för enskilda samtal vilket förut helt prioriterats bort, trots att det kanske är det viktigaste i tjänsten.

- Deppar lite över att helgens gemenskapshelg på Östgötagården, Rimforsa, för 16-åringar och uppåt blivit inställd p.g.a. för få anmälda. Jag hade blivit ombedd att hålla i undervisningen under temat “Kärleksrevolution”. Tanken var att under tre sessioner leda en vandring i Jesus radikala bergspredikan. Men det får väl bli en annan gång kanske.

- För övrigt anser jag att det borde vara en mänsklig rättighet att få kissa gratis på stan! När man är kissnödig – särskilt när två av fem barn måste kissa – är det sista man har tid, ork och lust med att ordna kontanter som man sedan måste växla så att man får den där femman som man måste betala för att överhuvudtaget komma in på en toalett någonstans. Gratis urinering till folket – NU!!!!

3 Responses to “Saker i huvudet just nu!”

  1. Pelle Bark says:

    Hej Anton!

    Deppa inte för mycket över gemenskapshelgen som inte blev av – vi får hitta ett nytt tillfälle;-)

    Spännande att du skall ha en Alpha! Jag blir nyfiken på hur du lägger upp Alphan? Du som är en klartänkt anabaptist, vilka brister och tillgångar ser du i Alpha? Finns det saker som du helt hoppar över i materialet? Eller tänker du – “visst det finns mycket som skulle kunna ändras men jag kör på och tar resten sen…”?

    Personligen tycker jag att Alpha har ett oslagbart grepp när det gäller mat, gemenskap, samtal – ungefär samma vinnande koncept som finns på alla läger. Jag har däremot vissa funderingar kring undervisning. T ex – Starkt individfokus, undervisningen om församling kommer in som en sista punkt… Stark uppdelning mellan andligt /materiellt… Det inte är särskilt mycket undervisning kring lärjungskap, om hur vi skall förhålla oss till pengar, sex och makt… osv…

    Hur gör du så att Alpha blir mer än: Ta emot Jesus, upplev Anden, läs din bibel, be, gå till kyrkan, gå sedan ut och värva fler till nästa Alpha-kurs…

    Har du tid får du gärna berätta hur du tänker!

    Mvh Pelle

  2. Anton Fagerstedt says:

    Pelle!
    Jag har exakt samma reservationer mot Alphamaterialets tendens att underbygga en privat, individualistisk och “andlig” (i meningen immateriell) syn på kristen tro. Då jag föreläser har jag valt att följa de rubriker som finns i deltagarhäftet, men försöker att få med gemenskapsperspektivet så mycket som möjligt från början. När jag talar om bön och bibelläsning försöker jag medvetet tona ner det privata och individuella till förmån för det gemensamma. Dessutom uppmuntrar vi Alphadeltagarna att, om de vill få en riktig bild av kristen tro, delta i det gemensamma gudstjänstlivet, bönen, tillbedjan, undervisningen och andra praktiker som vi gör tillsammans.

    En annan reservation jag har mot materialet är ordningen på föredragen. Man börjar med Jesus och presenterar en massa torra “bevis” för att han faktiskt funnits och att NT i dess nuvarande form faktiskt är autentiskt. Man sätter inte alls in Jesus i sitt sammanhang. Om jag skulle skriva ett material skulle jag börja med att teckna den stora berättelsen om skapelse, revolt, Guds försök att nå världen genom Israel, Jesus och FÖRSAMLINGEN. Utan den berättelsen blir det totalt obegripligt vad Jesus gör och det anmärkningsvärda i hans anspråk.

    Alphamaterialet har definitivt sina brister, men Alphas gemenskapsfrämjande koncept är utmärkt. Konceptet gör att Alpha funkar, materialets brister till trots. Så tänker jag om Alpha i korthet och förvirrat.

  3. Anton Fagerstedt says:

    En sak till: Jag vill att människor ska bli SUGNA på att bli en del av berättelsen. Det suget skapas inte av materialet, men konceptet skapar det suget. Det är därför Alpha funkar, det bristfälliga materialet till trots. Jag funderar bara på hur mycket bättre Alpha skulle funka om materialet var lika bra som konceptet. Genom konceptet uttrycks mycket av den teologi som jag efterlyser i materialet… I fortfarande ganska förvirrat tillstånd //Anton

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu