En dag på Torp

Just nu pågår Torpkonferensen på närkeslätten mellan Kumla och Fjugesta. Som barn var det självklart för mig att tillbringa midsommarveckan på Torp. Det är 125:e året i rad som konferensen arrangeras och man räknar med att den lockar uppemot 15000 besökare. Gudstjänster, seminarier, barnmöten, babysång och konserter är något av vad som erbjuds, men det största dragplåstret tror jag ändå är den mötesplats mellan människor som Torp blir under denna vecka. Jag var där igår, onsdag,  med Elsa och Hugo och deras jämnåriga kusiner. De skötte sig själva, så jag kunde gå omkring på området och göra vad som föll mig in. Jag sammanfattar mina intryck genom följande lista:

ROLIGAST 1: På förmiddagens kalasmöte (för barn) överraskades jag av att min gode vän Fredrik Jonsson på scenen inför ca 500-1000 personer imiterade en apa.

ROLIGAST 2: En av mina goda vänners pappa visade sin underarmstatuering. Den mannen är sannerligen märkt för livet…

BÄST: Att få träffa goda, fina och efterlängtade vänner!

CITATET: Anders Sjöberg på ett semiarium: “Livet är en sexuellt överförbar sjukdom med 100% dödlig utgång.” Han talade om vad ordet “evangelium” står för, och med utgångspunkt i den sanning som citatet ändå ger uttryck för  är det kristna budskapet sannerligen ett evangelium!

RETORIKERN: Pastorn och författaren Runar Eldebo talade vid ett seminarium utifrån sin senaste bok Salt om att vara salt i tillvaron. Han skriver visserligen bra, men han är än bättre att lyssna på. Jag funderar fortfarande på det han sa, vilket är exakt vad han vill med sitt föredrag antar jag.

KLIPPET 1: I bokhandeln stod jag och funderade över om jag äntligen skulle köpa Tommy Wassermans kommentar till Hebréerbrevet. Som av en händelse kommer författaren själv in i butiken och erbjuder mig att följa med till bakluckan på hans bil där jag kan köpa ett exemplar betydligt billigare. Fick den dessutom, i väldigt personliga ordalag, signerad. Tack, Tommy!

KLIPPET 2: Hur är det möjligt att sälja ut så bra böcker så billigt. Ett underkännande till svensk kristenhet att Hauerwas/Willimons bok Sanningen om Gud – det kristna livet och 10 Guds bud fortfarande går att få tag på för 29:-. Köpte ett exemplar till församlingens bibliotek.

GLÄDJEN: Att se mina barn ha roligt tillsammans med sina vänner är den största glädjen och dagens stora behållning.

FRÅGAN: Med risk för att verka gammal och tråkig: varför ska det sjungas så länge innan predikan på kvällsmötet? Klockan gick och jag var tvungen att lämna mitt i Berit Simonssons predikan om uppbrott som dessutom börjat väldigt intressant.

TRADITIONEN: Vädret brukar vara dåligt, i bästa fall “sådär”. Igår var det uppehåll utom någon halvtimme efter lunch. Att sitta i ladan och lyssna på god undervisning samtidigt som regnet smattrar mot plåten gör mig nostalgisk, gripen och fylld av minnen från min barndoms och tonårstids Torpkonferenser. Jag konstaterar att platsen, och framför allt händelser knutna till denna plats, har varit viktiga och i viss mån format den jag är. Men jag konstaterar också att det är en annan tid – jag kan inte i samma utsträckning längre uppskatta företeelsen “kristna konferenser”. Efter en dag åker jag gärna hem!

2 Responses to “En dag på Torp”

  1. Daniel Ringkvist says:

    Fick du kvitto på den där bakluckeboken? Det låter lite misstänkt i mina öron…

  2. thorsten says:

    Bakluckeloppis?

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu