Rapport från internationellt gemenskapsläger

Det har gått lång tid sedan jag senast uppdaterade bloggen – så är det när vädret är varmt och man ogärna sitter inne. Jag och min familj befinner oss just nu väldigt långt norrut och jag vet inte om jag någonsin varit så här långt upp. Vi är i Älvsbyn, eller närmare bestämt på Arnemarksgården, på ett läger för nysvenskar som hållit på sedan i måndags. Idag, fredag, är sista dagen och jag har hållit i bibelstudierna. Vädret har varit fantastiskt och humöret på de drygt hundra deltagarna har varit på topp.

Här finns människor från drygt tjugo olika länder med många olika språk. Det har varit en enormt berikande erfarenhet att få vara med om detta, och man både fascineras och förfäras över människors berättelser. Naturligtvis grips man av de situationer som tvingat dem att fly från sina hemländer, men det som kanske gör mig ännu mer upprörd är hur omänskligt de asylsökande behandlas av svenska myndigheter. Det finns människor och familjer som väntat i åratal på uppehållstillstånd och fortfarande väntar. Barnen mår dåligt och oroas över att ännu en gång ryckas upp från allt det som är deras liv.

Naturligtvis är jag trött efter alla samtal och nya möten, men samtidigt lycklig över att ha fått vara med om detta. Är också glad över möjligheten att samarbeta med passionerade och engagerade eldsjälar som i flera år drivit detta läger. Fler borde ta tillfället att avsätta en semestervecka på ett läger av detta slag. Jag tror att alla dessa människor i nöd som kommer till vårt land behöver människor som tar sig an dem, knyter relation till dem och blir deras vänner. Här har kristna församlingar, runt om i alla ändar av vårt land dit dessa människor kommer, en fantastisk möjlighet att göra skillnad.

Vi kommer att vara kvar i Norrbotten till på söndag. Jag ska predika i Korskyrkan, Älvsbyn, på söndag. Vi kommer även att passa på att hälsa på några kusiner till mig här och på resan hem genom Norrland mot de hemtrakter som jag älskar så djupt och börjar längta hem till nu. Jag lånar ett uttryck från min sjuåriga son Hugo: “Östra Ryd äger!”

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu