Låt oss kora bästa julsången!!

Sedan en vecka tillbaka spelas det endast julmusik i vårt hem och än har vi inte tröttnat. Varje år ställer jag frågan till mig själv; vilken av alla dessa sånger är egentligen bäst? Jag kommer alltid fram till att det beror på vad jag är ute efter. Men låt oss helt enkelt ha en omröstning här på “Anton slår an ton”. Jag skulle vilja att ni som har en åsikt listar era favoriter i en kommentar. Jag förväntar mig  att ni som brukar skriva gör det, men det vore också väldigt spännande att se vad ni övriga som läser bloggen tycker i ämnet.  OBS! Vi lämnar nu Adventssångerna därhän och riktar in oss på julen!

Lista låtarna enligt följande kategorier och motivera gärna era val:

  1. Bästa sång alla kategorier (Vilken sång är den bästa allt som allt?)
  2. Bästa text (Vilken sång har den bästa texten?)
  3. Bästa melodi (Vilken av alla melodier är vackrast?)
  4. Bästa nostalgitrippslåt (Vilken låt väcker mest ljuva julminnen till liv?)
  5. Roligast? (Vilken sång är roligast?)
  6. Favorit som ej fick plats (Vilken av dina favoriter fick inte plats på denna lista, men borde vara med?)

Nedan kommer mina röster:

  1. “O Helga natt “(Fantastisk melodi och fantastisk text; “uti din slav du ser en älskad broder, och se din ovän ska bli dig så kär” – bättre kan frälsningsbudskapet och gudsrikeslivet inte uttryckas)
  2. “Dagen är kommen” (O helga natt står stark i konkurrens, men för att bredda listan väljer jag denna mycket fina text. Särskilt vers 3 “Ordet blev kött och tog sin boning bland oss… så Gud sig härlig för all världen visar”; tyvärr tror jag att Carola hoppar över just den versen i sin första inspelning från Betlehem och i den versionen håller den inte måttet - dåligt men typiskt)
  3. “Lyss till änglasångens ord” (Också en fantastisk text, men står sig inte riktigt mot konkurrensen i den kategorin. Melodin är dock fantastisk och i mina öron oslagbar i julfeeling. Sången kan vara mer bekant under sin engelska titel; “Hark, the herald angels sing”)
  4. “Gläns över sjö och strand” (Ingen absolut favorit varken textmässigt eller melodiöst. Men det är den sång – tillsammans med “Stilla natt” – som följt mig genom hela livets jular och som lätt kan sjungas av alla på julafton innan tomten kommer (de absolut bästa är något mer svårsjungna). Ingen sång för mina julminnen längre bak i tiden än Gläns över sjö och strand – det får räcka som motivering.)
  5. “Rudolf med röda mulen” (En bra julsång är inte rolig, men roligast är nog denna. Vilken sjuk idé! Textförfattaren var förmodligen hög på något. Jag tycker inte att sången är bra – men den är rolig!)
  6. “Jul jul strålande jul” (När jag kommit hit i mitt listande ser jag till min förfäran att Gustaf Nordqvists klassiker saknas – den är fantastisk och förtjänar att nämnas på alla tänkbara listor över bra julsånger)

VARSÅGODA OCH TYCK TILL FRAM TILL 24/12 7:00!! (På julaftonsmorgon sammanställs resultatet och vinnare koras i resp. kategori). Om ni har nya kategorier så är de också välkomna i era kommentarer!

5 Responses to “Låt oss kora bästa julsången!!”

  1. Anton Fagerstedt says:

    DETTA ÄR GUTTES FÖRSLAG SOM LAGTS IN UNDER FEL POST (men nu blir det rätt):
    Bästa jul/adventssång ; Jerusalem ( den heliga staden ), speciellt med Olle Persson som solist
    Bästa text (Vilken sång har den bästa texten?) Giv mej ej glans ej guld ej prakt..
    Bästa/gladaste melodi ; Gå Sion din Konung att möta
    Bästa nostalgitrippslåt (Vilken låt väcker mest ljuva julminnen till liv?) Jul, jul strålande jul
    Roligast? (Vilken sång är roligast?) När nätterna blir långa o kölden sätter in….
    Favorit som ej fick plats (Vilken av dina favoriter fick inte plats på denna lista, men borde vara med?) Sången om Karl-Bertil Jonsson …..

  2. Joachim Elsander says:

    Okej, jag vill inte göra för mycket av det här men har du tänkt på att Rudolf är misstänkt lik en av hästarna i Uppenbarelseboken och vad det innebär är ju solklart. Dessutom lär han ha haft sex taggar på sina (tre!) horn. Vad betyder det? Att mulen är röd är egentligen en felöversättning det ska vara orange, eller rent av gul. Hänge du med?

    Allt blir uppenbart i strofen “En helt vanlig ren…” Knappast, man anar bedrägliga makter… Rudolf lär förresten komma från det forntyska Hruodulf bildat ur ord med betydelsen ära, beröm och varg.

    I say no more…

  3. Anton Fagerstedt says:

    Joakim; Detta var HELT NYTT för mej. Rudolf är alltså en del av den antikristliga konspirationen som hör de yttersta tingen till. Tack för att du upplyste mig så att jag inte dras med i beundran och tillbedjan inför detta odjur.

    Du skulle lätt kunna få in en artikel om detta i Världen idag! Eller varför inte starta en egen tidning som riktar sig till personer som går igång på skruvad eskatologi á la “left behind”. Holger Nilsson (redaktören till Flammor, du vet) kan behöva lite konkurrens så att hans skarpa analysförmåga skärps ytterligare…

  4. Linda says:

    Här är min lista som jag sammanställt efter noga övervägande:
    1 Bästa sång: O helga natt (pampig, julig med vacker text)
    2. Bästa text: O helga natt (fantastisk text, sammanfattar i stort sett hela evangelium… “ty frälsarn krossat våra tunga bojor, vår jord är fri, himlen öppen nu är…..se din ovän ska bli dig så kär…”
    3. Bästa melodi:Dotter sion (fröhöhöhöhöjda dig)
    4. Bästa nostalgitrippsång: Hosianna Davids son, välsignad vare han… Härliga minnen från när familjen åkte bil och vrålade denna visa i olika stämmor, mycket vackert!
    5. Roligaste sång: Midnatt råder
    6. Övrig favorit: jul, jul, strålande jul!
    Lycka till med sammanställningen av listorna! /Linda

  5. Klara says:

    Då jag inte är pastor utan jobbar på en verkstad till vardags tillåter jag mig själv att inte bara ta med andliga låtar. Är dessutom svag för amerikanska och engelska julsånger…

    1. Bästa sång alla kategorier: O helga natt – Innerhåller det verkligt väsentliga. ”Ty Frälsar’n krossat våra tunga bojor, vår jord är fri, himlen öppen nu är”
    2. Bästa text: The Little Drummer Boy – Kanske på ytan en tjatig låt med alla sina ”parrapapapam, parrapapapam” men fantastisk om man lyssnar till dess innebörd. ”I have no gift to bring… that’s fit to give a king… Shall I play for you on my drum? … I played my drum for him… I played my best for him… Then He smiled at me… me and my drum”. Vem har inte känt så nån gång?
    3. Bästa melodi: Jul, jul, strålande jul – Vacker melodi som andas julefrid.
    4. Bästa nostalgitrippslåt: The Christmas Song – Har inget direkt minne till denna, men hela låten, både text och melodi, liksom andas nostalgi. ”Chestnuts roasted on an open fire…” Visst känner man för att rosta lite kastanjer trots att det inte ens är särskilt gott?
    5. Roligast?: Fairytale of New York – En kul, onostalgisk, otraditionell och rå låt med minst sagt cynisk text och irländska tongångar. Den är kul, bara för att den inte är ett dugg tillrättalagd.
    6. Favorit som ej fick plats: Dagen är kommen – ”Evige Fader, evig är din strålglans”. Man får ståpäls bara av att tänka på den.

Leave a Reply

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu